Tento web používá cookies, prehliadaním webu súhlasíte s ich použitím. Beriem na vedomie

Ako si vybrať najlepší horský bicykel?

Pre väčšinu z nás je kúpa horského bicykla dnes už skôr investícia. Bicykle sa kvalitou a tým, čo dokážu ponúknuť, rozhodne vyvinuli rýchlym tempom smerom nahor a bohužiaľ to platí aj pre ich cenu. Dnešná ponuka bicyklov je naozaj pestrá a človek sa v nej ľahko stratí. Ako si teda vybrať ten najlepší horský bicykel pre Vás?

Ako si vybrať najlepší horský bicykel?

Predstavte si, že si chcete kúpiť nový horský bicykel. Ako by ste postupovali pri triedení všetkých možností? Váš výber je z veľkej časti možné usmerniť určením vášho primárneho využitia. V tomto článku sa bližšie pozrieme na jednotlivé typy horských bicyklov a na to, čo by Vám mohlo pomôcť pri rozhodovaní o tom, aký horský bicykel - MTB kúpiť.


Pri výbere bicykla odporúčame vziať do úvahy tieto ukazovatele:


  1. Typ horského bicykla
  2. Veľkosť horského bicykla
  3. Typ odpruženia
  4. Veľkosť kolies
  5. Materiál bicykla
  6. Typ pohonu
  7. Typ bŕzd


1. Typ horského bicykla


Moderné bicykle sa prioritne delia podľa disciplíny, na ktoré sú určené. Treba mať však na pamäti, že s vývojom dizajnu a technológií horských bicyklov sa jednotlivé kategórie dokážu prekrývať. Podľa Vášho štýlu jazdenia si dokážete vybrať vhodný typ a kategóriu najlepšieho bicykla pre Vás.

Cross Country / XC horský bicykelCross Country / XC horský bicykel


Cross Country horské bicykle (často známe ako XC bicykle) sú navrhnuté tak, aby uprednostňovali predovšetkým efektívne, rýchle šliapanie a jazdu na dlhé vzdialenosti v rôznych terénoch. Ak ste jazdec, ktorý má v pláne zdolávať veľké vzdialenosti po ceste, lesných cestách alebo kamenistých cestičkách s rôznymi prevýšeniami, pravdepodobne je pre Vás najlepšou voľbou práve XC bicykel. Hlavnou nevýhodou mnohých (nie však všetkých) XC horských bicyklov je, že nebudú vynikať na technických a super strmých zjazdoch. Takýto bicykel je ideálnou voľbou pre cyklistov, ktorí radi spoznávajú prírodu a chcú sa zdokonaľovať vo svojej kondičke.
              

Enduro horský bicykelEnduro horský bicykel


Enduro stelesňuje niektoré z najlepších vecí na horskej cyklistike, pričom čerpá z prvkov rôznych cyklistických disciplín. Enduro bicykle prichádzajú s ešte viac položenou geometriou, ešte robustnejšími plášťami a ešte väčším odpružením ako trailové bicykle. Na tomto bicykli sa dá stále pohodlne vyšliapať na akýkoľvek trail, avšak bicykel je prispôsobený na rýchle jazdy po rozbitých korenistých alebo kamenistých terénoch, ale aj náročné technické traily, kde by to už trailový bicykel zvládať nemusel. Ak ste jazdec, ktorý obľubuje technické rýchle zjazdy, bikeparky, rozbité traily a náročné jazdenie, potom je enduro horský bicykel ideálnou voľbou pre Vás.

Trail / All Mountain horský bicykelTrail / All Mountain horský bicykel


Trailový bicykel je dokonalým kompromisom medzi Cross country a Enduro bicyklom. Vo výšľape síce trailové bicykle nie sú až tak efektívne ako čisté XC bicykle a nepoberú tie najrozbitejšie zjazdové trate, ale sú dostatočne prispôsobené tak, aby ste na nich dokázali prejsť takmer čokoľvek. Trailové bicykle sú rozhodne najuniverzálnejšia a najzábavnejšia kategória bicyklov. Ak hľadáte bicykel, na ktorom môžete spoznávať prírodu, brázdiť lokálne traily, prekonávať rôzny terén a jednoducho sa zabaviť všade, potom je trailový bicykel tou správnou voľbou.

Downhill horský bicykelDownhill horský bicykel


Downhill alebo tiež zjazdové bicykle sú plne prispôsobené na rýchlu jazdu po tých najrozbitejších a najtechnickejších tratiach aké nádejte. Vysoké zdvihy, položená geometria, robustné komponenty a rýchle prevody. Tento bicykel je plne zameraný na to najnáročnejšie zaobchádzanie a bude pre Vás správnou voľbou ak jazdíte extrémne náročné zjazdy a obľubujete bikeparky.

Elektrický horský bicykelElektrický horský bicykel


Elektrobicykle môžeme taktiež opísať ako bicykle s podporou pri šliapaní. Nie je to však bicykel, ktorý spraví všetko za Vás. Elektrický motor sa spustí, aby posilnil Vaše vlastné pedálovanie. Elektrický asistent Vám umožní jazdiť ďalej, dlhšie a rýchlejšie, vďaka čomu je už aj tak zábavný šport ešte zábavnejší. Vďaka tomuto bicyklu dokážete s rovnakou námahou prejsť omnoho viac a rýchlejšie. Na svojom obľúbenom traile dokážete dať rapídne viac jázd ako s klasickým bicyklom. Navyše Vám pridaná sila pomáha prejsť technické výšľapy s väčšou istotou. Tento bicykel ocenia hlavne ľudia, ktorí nemajú až tak dobrú kondičku, nemajú popri práci až tak veľa času na bicykel, prípadne majú nejaké zdravotné problémy. Ak ste človek, ktorý hľadá dobrodružstvo, chce objaviť aj miesta, ktoré predtým nevidel alebo chcete len jednoducho po náročnom dni vybehnúť na rýchly pojazd, potom je elektrobicykel to, čo hľadáte.


2. Veľkosť horského bicykla


Po výbere správneho typu horského bicykla prichádza na rad výber správnej veľkosti. Častokrát to nie je až tak jednoduché, keďže každý bicykel má inú geometriu a dokonca každá značka môže mať rôzne veľkostné tabuľky. Výber správnej veľkosti sa teda môže dosť skomplikovať. Pri prvotnom výbere správnej veľkosti treba myslieť na 2 hlavne výzvy:

1. Neexistuje žiadna ustálená veľkostná tabuľka bicyklov. Veľkosť M pri jednom výrobcovi bicyklov môže odpovedať veľkosti L pri druhom. Odporúčame teda sledovať veľkostné tabuľky pri každom bicykli.

2. Pochopenie geometrie a jej funkčnosti je taktiež faktor, ktorý rozhodne netreba prehliadať. Doba, kedy sa veľkosť bicykla určovala podľa výšky sedlovej rúrky je dávno preč. Geometria určuje jednotlivé veľkosti častí rámu bicykla a taktiež z nej môžete vyčítať ako sa konkrétny bicykel bude správať pri jazdení.

Cyklistika sa za posledné roky rapídne posunula smerom vpred a zároveň aj kvalita a cena bicyklov. Výber správnej veľkosti bicykla určite netreba nechávať na náhodu a je potrebné vybrať tú správnu pre Vás. Nie je zlou možnosťouu poradiť sa s niekým, kto už konkrétny bicykel jazdí a spýtať sa ho na jeho postrehy a odporúčania. Jednoznačne najlepšou voľbou je však kontaktovať konkrétneho predajcu, ktorý Vám pomôže a navedie Vás správnym smerom k dokonalému výberu.


3. Typ odpruženia


Primárnou funkciou odpruženia bicykla je maximalizovať trakciu a tlmenie rôznych nerovností a tým zlepšiť kontrolu a pohodlie na bicykli v nerovnom teréne. Horské bicykle Hardtail sa dodávajú iba s predným odpružením, zatiaľ čo celoodpružené bicykle majú predné a zadné odpruženie.

Hardtail horský bicykelHardtail horský bicykel


Hardtaily vynikajú ako ľahké, super efektívne bicykle. XC hardtail uprednostňujú efektivitu šliapania pred akýmkoľvek iným aspektom jazdy. Trailové Hardtail bicykle sú zasa viac prispôsobené aj na jazdu dole trailom.

Hardtail horské bicykle sú ľahšie, jednoduchšie na ovládanie a vynikajú väčším splynutím s terénom.

Hlavnou nevýhodou hardtailového bicykla je, že na drsných a technických trailoch rýchlo dosahujú hranice svojich možností.

Ak jazdíte po hladkých, plynulých trailoch a máte radi efektívne výšľapy, mali by ste silne zvážiť Hardtail horský bicykel.


Celoodpružený horský bicykelCeloodpružený horský bicykel


Celoodpružený bicykel je omnoho stabilnejší, lepšie drží na nespevnených povrchoch a je omnoho pohodlnejší, čo Vám umožňuje jazdiť rýchlejšie a s väčšou istotou. Súčasné vzduchové a pružinové odpruženie horských bicyklov sa vďaka ich nastaveniam dokáže prispôsobiť tak, aby Vám bicykel naozaj sedel ako uliaty.

Hlavnou nevýhodou celoodpružených bicyklov je predovšetkým to, že vyžadujú väčšiu údržbu. Zadné odpruženie sa skladá z čapov, ložísk a rôznych ďalších dielov, ktoré je potrebné pravidelne servisovať, aby Váš bicykel naďalej fungoval ako má.

Ak jazdíte po rozbitých terénoch, máte radi aj drsnejšie a technickejšie traily a máte radi komfortnejšiu jazdu, potom je celoodpružený bicykel tou správnou voľbou pre Vás.


4. Veľkosť kolies horského bicyklakolesá najlepšieho horského bicykla pre vás

Veľkosť kolies na horskom bicykli je pravdepodobne najviac diskutovaná téma pri výbere bicykla. V tomto prípade na veľkosti záleží a výber správnej veľkosti kolies závisí predovšetkým na Vašej výške a štýle jazdy.

Čítať viac: Ako si vybrať správnu veľkosť bicykla podľa výšky?

Poďme si teda opísať 3 momentálne najvýznamnejšie veľkosti kolies pri horských bicykloch.

26“ kolesá


Pôvodne mali takmer všetky horské bicykle kolesá s priemerom 26“. Avšak s vývojom horskej cyklistiky už tento rozmer nájdete len veľmi zriedkavo. Takmer všetci veľkí výrobcovia bicyklov prešli na 27,5“ a 29“ kolesá. Kolesá s 26“ priemerom si však stále držia svoje miesto v disciplínach ako Dirtjump/Slopestyle, pumptrack alebo 4X. Vďaka menšiemu priemeru je koleso omnoho pevnejšie a samotný bicykel je podstatne viac obratnejší.

Pozrieť produkty v ponuke na Bikehouse: Horské bicykle 26"

27,5“ kolesá


Taktiež známe aj ako 650B kolesá. O tomto priemere by sa dalo povedať, že obsahuje to najlepšie z oboch svetov. 27,5“ kolesá predstavujú ideálny kompromis medzi obratnosťou, pevnosťou, rýchlosťou a stabilitou.

Pozrieť produkty v ponuke na Bikehouse: Horské bicykle 27,5''

29“ kolesá


Rozmer 29“ momentálne dominuje na cyklistickom trhu a samozrejme právom. Tieto kolesá sú rýchlejšie, ľahšie zdolajú akékoľvek nerovnosti a maximalizujú dotykovú plochu so zemou, vďaka čomu prinášajú ešte lepšiu trakciu.

Pozrieť produkty v ponuke na Bikehouse: Horské bicykle 29''

Viac o voľbe veľkosti kolies si môžete prečítať v našom článku: Akú veľkosť kolies zvoliť pri výbere horského bicykla?


5. Materiál rámu horských bicyklov


S vývojom cyklistiky sa posunul aj samotný materiál, z ktorého sú jednotlivé horské bicykle vyrobené. Najčastejšie sa používa hliník a karbón, avšak nechýbajú ani kúsky z ocele alebo titánu.

Karbónové rámy horských bicyklov


Uhlíkové vlákna, teda karbón, si v posledných rokoch získali oveľa širšie uplatnenie. Karbón má mimoriadny pomer pevnosti k jeho hmotnosti, čo umožňuje výrobcom vyrábať horské bicykle, ktoré sú ľahké a zároveň veľmi pevné. Karbónový horský bicykel je teda ľahší a pevnejší na miestach, kde by mal byť, no spolu s touto výhodou rastie aj cena bicykla.

Hliníkové rámy horských bicyklov


Výrobcovia sú schopní použiť rúrky vyrobené z rôznych hliníkových zliatin na optimalizáciu konštrukcie rámu pre rôzne použitia a geometrie. Hliník má tiež veľmi dobrý pomer pevnosti a hmotnosti. Hliníkové bicykle sú vo všeobecnosti cenovo dostupnejšie ako napríklad bicykle z karbónu. Taktiež hliník je odolnejší voči rôznym bočným nárazom a úderom, napríklad od kameňov.

Oceľové rámy horských bicyklov


Oceľ je pevná, cenovo dostupná a ľahko sa tvaruje a vyrába. Oceľ má tiež vynikajúce vlastnosti na tlmenie vibrácií, vďaka čomu je veľmi vhodná na výrobu bicyklov určených na použitie v teréne. Oceľové bicykle sú však ťažšie ako hliníkové alebo karbónové bicykle.

Titánové rámy horských bicyklov


Titán spája niektoré z najlepších vlastností ocele a hliníka. Je pevnejší ako oceľ a zároveň ľahší ako hliník s vysokou životnosťou. Titán má tiež vynikajúcu pružnosť, vďaka ktorej sa kvalita jazdy len zriedka vyrovná iným materiálom rámu. Nevýhodou je, že je drahší ako väčšina iných materiálov.


6. Pohon horského bicyklaPohon najlepšieho horského bicykla pre vás

Niekedy sme si mysleli, že 2 – 3 prevody vpredu v kombinácii s 8 – 9 prevodmi vzadu je všetko, čo potrebuje. S rastúcou túžbou zdolávať ešte náročnejšie traily a výšľapy rástol aj vývoj pohonu bicykla. Dnes už takmer všetky lepšie moderné bicykle majú pohon 1 x 11 alebo 12, čo znamená iba jeden prevod vpredu a 11 alebo 12 prevodov vzadu.

Tento prechod na 1 prevod vpredu má množstvo výhod. Menšia váha, kedže sme sa zbavili veľkých nepotrebných prevodov vpredu a spolu s tým aj radenia a lanka s bowdenom. Väčšie napnutie reťaze vďaka tomu, že nepotrebujeme dlhšiu reťaz, aby sme pokryli aj vyššie prevody vpredu. Možnosť použitia nepadacích prevodníkov vpredu, ktoré držia reťaz na mieste a jazda je teda pohodlnejšia a tichšia. Menšia potreba údržby a menej vecí, čo sa môže pokaziť, keďže sme sa zbavili celého predného radiaceho systému.

Tento pohon je teda pohodlnejší, ľahší a jednoduchší. Na výber máte z rôznych veľkosti predných prevodníkov, ale taktiež aj kaziet, ktoré po novom dokážu obsahovať až 52 zubov na najvyššom prevode. Vďaka tomu si intenzitu pohonu dokážete nastaviť podľa Vašich preferenciía dokážete zdolať aj ten najprudší kopec.

Dvaja najväčší výrobcovia pohonov sú v dnešnej dobe SHIMANO a SRAM. Obaja ponúkajú širokú škálu kvalitných pohonov od nižšej cenovej kategórie až po profesionálne pohony používané na svetovej úrovni. Pri týchto značkách rozhodne nesiahnete vedľa.


7. Brzdy horského bicyklaBrzdy najlepšieho horského bicykla pre vás

Prevažná väčšina moderných horských bicyklov má kotúčové brzdy a nie je ťažké pochopiť prečo. V porovnaní s takzvanými ráfikovými brzdami ponúkajú kotúčové brzdy omnoho väčšiu brzdnú silu a citlivosť, čo má za výsledok väčšiu kontrolu nad bicyklom ako takým. Väčšina horských bicyklov sa dodáva s hydraulickými kotúčovými brzdami, ale niektoré lacnejšie modely sú stále vybavené mechanicky ovládanými kotúčovými brzdami (ktoré na ovládanie brzdového strmeňa používajú lanko a nie brzdovú kvapalinu).


Zhrnutie


Ako ste mohli vidieť, výber správneho horského bicykla je pomerne komplikovaná téma. Dúfame, že sme Vám týmto článkom aspoň trocha pomohli uľahčiť výber. Ak sa chcete uistiť s Vašim výberom alebo potrebujete poradiť s čímkoľvek iným, neváhajte nás kontaktovať. S výberom najlepšieho horského bicykla a so všetkými otázkami, ktoré Vás zaujímajú, Vám radi pomôžeme. Naše kontaktné údaje nájdete v sekcii KONTAKT. Taktiež si nezabudnite pozrieť našu aktuálnu ponuku horských bicyklov v sekcii BICYKLE


Zdroje:

https://www.pinkbike.com/news/how-to-choose-the-right-size-mountain-bike-in-2022.html
https://www.jensonusa.com/blog/learn/how-to-choose-a-mountain-bike
https://www.pinkbike.com/news/pinkbike-poll-how-do-you-decide-which-bike-to-buy.html
https://www.ctm.sk/