Tento web používá cookies, prehliadaním webu súhlasíte s ich použitím. Beriem na vedomie

Akú veľkosť kolies zvoliť pri výbere bicykla?

Kedysi to bolo jednoduché, lebo takmer všetky horské bicykle mali 26-palcové kolesá a hotovo. Dnes sa 26-palcové kolesá nachádzajú prevažne iba na dirtových alebo detských bicykloch. S vývojom bicyklov ako takých prišli na rad 27,5 palcové a 29 palcové kolesá. Na čo by ste teda mali pozerať pri výbere správnej veľkosti kolies? V tomto článku si bližšie opíšeme výhody a nevýhody jednotlivých rozmerov kolies, a to by Vám mohlo pomôcť pri rozhodovaní, akú veľkosť kolies si vybrať pri kúpe bicykla.

Ako si vybrať správnu veľkosť bicykla podľa výšky?

Aké veľkosti kolies pre horské bicykle poznáme? 

Kolesá horského bicykla

26 palcové kolesá

Všetko to začalo sem. 26-palcové kolesá tu sú dlhšie ako väčšina ľudí nažive. Kedysi to boli 26-palcové kolesá alebo nič. Avšak s vývojom cyklistiky sa dnes už prevažne používajú rozmery 27,5“ a 29“. Sú teda 26-palcové bicykle mŕtve? No, tak trochu. Na moderných horských bicykloch je 26-palcový rozmer kolies využívaný takmer iba na dirtjump alebo detských bicykloch. Tieto kolesá sú celkovo pevnejšie, tuhšie a menšia veľkosť rámu ponúka jazdcom bicykel, ktorý je obratnejší. Pre tieto vlastnosti sú 26 palcové kolesá stále najlepšou voľbou pre freestyle scénu ako dirtjump, slopestyle, pumptrack alebo 4X.

Horské bicykle 26" v ponuke Bikehouse

26 palcové kolesá horského bicyklahorský bicykel s 26 palcovými koelsami


27,5 palcové kolesá

Po vzostupe 29-palcových kolies bol priestor vyskúšať niečo medzi starým 26-palcovým kolesom a týmito väčšími kolesami kombi. Bol vyvinutý 27,5-palcový rozmer kolies. Cieľom bolo využiť výhody každého z nich a vytvoriť strednú cestu „to najlepšie z oboch“, a skutočne sa to rozbehlo. Predaje boli dobré a rýchlo sa prijali, a to nakoniec zabilo 26-palcové koleso na bežných horských bicykloch.

27,5-palcové kolesá, známe tiež ako kolesá 650b, umožňujú bicyklu zachovať si určitú schopnosť prevrátenia a zároveň poskytujú citlivého a hravého ducha, a preto ich možno nájsť častejšie na dlhších cestných bicykloch. 27,5-palcové koleso je tiež vidieť na niektorých gravel bicykloch, čo umožňuje použitie väčšej pneumatiky v porovnaní s kolesami 700c (tradičná cestná a CX veľkosť kolies). Toto zvýšenie objemu pneumatík ponúka väčšie pohodlie a zároveň poskytuje viac pocitu ako na horskom bicykli, ak máte v úmysle trochu posunúť pojem štrkopiesky na singletrackových cestách.

Všeobecne povedané, 27,5-palcové kolesá fungujú s hravejším, svižnejším a obratnejším typom bicykla v porovnaní s 29-palcovými kolesami. Niektorí výrobcovia ponúkajú modely s 29 alebo 27,5 kolesami. Väčšie veľkosti rámov majú nastavenie 29er a menšie veľkosti s 27,5 kolesami zasunutými do rovnakého modelu bicykla.

Horské bicykle 27,5'' v ponuke Bikehouse

27,5 palcové kolesá na horskom bicyklihorský bicykel a 27,5 palcové kolesá

29 palcové kolesá

Sú väčšie kolesá lepšie? Na celom internete sa vedú diskusie o tom, kto spustil revolúciu veľkosti kolies horských bicyklov. Legenda a priekopník Gary Fisher pravdepodobne nebol prvý ani jediný, kto vyvinul a ponúkol alternatívu k 26-palcovým kolesám, ale vplyvný Fisher mal podporu priemyselného giganta Trek. Avšak nedostatok ponuky spojený s nepredvídateľnými jazdnými charakteristikami skorých 29-palcových kolies znamenali, že začiatkom roku 2000 sa do popredia nedostali.

Rýchly posun vpred o desaťročie a vzbura 29 palcových kolies pomaly opäť začala naberať na obrátkach. Prvé na trh prišli XC bicykle, ktoré začali vyhrávať preteky a predvádzali výhody väčšieho priemeru. Nasledovali trailové a enduro bicykle, ktoré zdokonaľovali podobné výhody ako XC bicykle. S technológiou a vývojom zlepšujúcim pevnosť, tuhosť a spoľahlivosť väčších kolies, začali najrýchlejší pretekári v zjazde na svete skúšať priemer kolies 29“ a výsledky hovoria samy za seba. Prejdite sa po miestnom obchode s bicyklami a nepochybne si všimnete, že 29-palcové kolesá nájdete na každom type horského bicykla.

29-palcové sa od svojich bratov s menšími kolesami rozhodne líšia. Trvá im trochu viac času, kým sa rozbehnú a naberú rýchlosť, ale keď už tam sú, dokážu sa jednoducho prevaliť cez prekážky na chodníku, ako sú kamene a korene. Koleso naráža na tieto prekážky pod menším uhlom v porovnaní s menšími kolesami. Pre zjednodušenie si predstavte, ako sa koleso na skateboarde takmer zastaví vždy, keď narazí na malý kameň, v porovnaní s kolesom na bicykli, ktoré sa takmer vôbec nespomalí.

Plášť s priemerom 29'' sa môže pochváliť aj väčšou kontaktnou plochou so zemou, čo znamená, že keď sa plášť viac prispôsobí povrchu, ponúka väčší grip. Myšlienkou je, že dlhšia kontaktná plocha pomôže pri trakcii v zákrutách a počas technických výjazdov alebo zjazdov.

Horské bicykle 29'' v ponuke Bikehouse

29 palcové kolesá na horskom bicyklihorský bicykel a 29 palcové kolesá


Mullet / 29“ vpredu a 27,5“ vzadu

Biznis vpredu, párty vzadu. Mullety majú zvyčajne 29-palcové koleso vpredu a 27,5 vzadu, čo napomáha využitiu hlavných výhod oboch veľkostí. Tieto bicykle sa momentálne dostávajú do popredia a búrajú debaty o tom, ktorá veľkosť kolies je lepšia. Jazda na týchto bicykloch je veľmi zábavná. Poskytujú stabilitu a výhody 29“ palcového kolesa vpredu, ktoré ľahko prekoná rôzne nerovnosti no zároveň si zachovávajú manévrovateľnosť a obratnosť 27“ kolesa vzadu. 

Mullet bicykle majú veľa výhod. Po prvé, ponúkajú väčšiu kontrolu v nerovnom teréne vďaka väčšiemu kolesu vpredu. Zároveň ponúkajú väčšiu voľnosť vzadu vďaka 27,5“ kolesu, ktoré je obratnejšie, či už vo vzduchu alebo v technických a zavretých pasážach. Viac položená geometria Vám taktiež pomôže či už pri výšlapoch alebo vo vysokých rýchlostiach.

Napriek tomu sa vždy nájdu nevýhody. Mullet bicykle môžu pôsobiť nevyvážene, ak nie sú správne nastavené a vyladené. Jednoducho vymeniť zadné koleso z 29“ na 27,5“ nie je cesta. Dnes však už mnohé značky ponúkajú seriové bicykle s geometriou prispôsobenou pre mullet.

horský bicykel Mullet / 29“ vpredu a 27,5“ vzadu
Zdroj: FDFBIKESHOP


Čo ovplyvňuje veľkosť kolies horského bicykla? 

Aké kolesá na horský bicykel?

26“

Túto kategóriu už v dnešnej dobe nemôžme porovnávať s jej väčšími bratmi. 26 palcové kolesá držia svoje uplatnenie vo svete pumtrackov a pri dirt jump a slopestyle jazdení. Vďaka ich ovládateľnosti a nižšej váhe je bicykel ľahko ovládateľný a hravý.

27,5“ vs 29“

Veľkosť a hmotnosť: Ako už názov napovedá, 27,5" kolesá sú o niečo menšie ako 29" kolesá. To znamená, že 29" kolesá majú väčší priemer a obvod, a to môže ovplyvniť ich hmotnosť a celkovo tak aj veľkosť bicykla. Všeobecne povedané, 29" kolesá majú tendenciu byť ťažšie ako 27,5" kolesá.

Valivý odpor: Pokiaľ ide o valivý odpor, väčšie kolesá majú tendenciu podávať lepšie výkony na nerovnom teréne a pri vyšších rýchlostiach, pretože sa ľahšie dostanú cez rôzne prekážky pred vami. Menšie kolesá však môžu byť obratnejšie a citlivejšie, vďaka čomu sa lepšie hodia na úzke a technické traily.

Trakcia a ovládateľnosť: Väčší povrch 29" kolies môže poskytnúť väčšiu trakciu a stabilitu, najmä v strmých stúpaniach a zjazdoch vďaka väčšej kontaktnej ploche so zemou až o 10-15%. Samozrejme veľmi záleží aj na samotnom tlaku v plášťoch. Kolesá s priemerom 27,5" sú však svižnejšie a citlivejšie v úzkych zákrutách a technickom teréne. 27,5“ bicykle sú celkovo jednoduchšie na ovládanie vo vzduchu alebo v uzavretých a technických pasážach. 29“ bicykle však ľahšie zdolajú nerovnosti a ponúkajú väčší grip aj vo vysokých rýchlostiach.

Ako si teda správne vybrať veľkosť kolies horského bicykla?

V konečnom dôsledku bude výber medzi 27,5" a 29" kolesami závisieť od vašich osobných preferencií a štýlu jazdenia, ako aj od terénu, po ktorom primárne jazdíte. Samozrejme veľkým faktorom je aj samotná výška jazdca. Nižším jazdcom a ženám sa často odporúča siahnuť práve po 27,5" kolesách, kvôli ich obratnosti. Všetko to samozrejme ale záleží od samotnej výšky a typu jazdenia, ktorému sa budete venovať.

Čítať viac v našom blogovom článku: Ako si vybrať správnu veľkosť bicykla podľa výšky?

Niektorí jazdci môžu uprednostňovať väčšiu veľkosť a stabilitu 29" kolies, zatiaľ čo iní môžu preferovať obratnosť a odozvu 27,5" kolies. Veríme, že poznatky v tomto článku napomohli Vášmu rozhodnutiu.

Ak sa stále neviete rozhodnúť, určite Vám odporúčame poradiť sa s jazdcom, ktorý má skúsenosti. Lepším riešením je kontaktovať priamo nás, telefonicky 0947 955 376 alebo osobne na Garbiarskej 8 v Starej Ľubovni, kde si môžete jednotlivé veľkosti kolies vyskúšať a kde radi s vami odkomunikujeme jednotlivé detaily, nakoľko každý bicykel vyniká aj svojou jedinečnou geometriou, ktorú treba pri výbere bicykla brať do úvahy.

Zdroje:

https://gearjunkie.com/biking/what-is-mullet-bike
https://www.ispo.com/en/products/do-you-know-mullet-bikes-everything-mtb-fans-need-know-about-new-trend
https://www.pinkbike.com/u/henryquinney/blog/mulling-it-over-why-mullet-bikes-are-here-to-stay.html
https://www.bikeperfect.com/features/mountain-bike-wheel-size-chart-everything-you-need-to-know
https://www.bikeradar.com/mtb/mountain-bike-wheel-sizes-26in-650b-and-29in-explained/
https://www.wheelies.co.uk/buying-guide/mountain-bike-wheel-size-guide
https://www.fdfbikeshop.cz/

https://www.bikehouse.sk/plaste-29