Tento web používá cookies, prehliadaním webu súhlasíte s ich použitím. Beriem na vedomie

Aký je rozdiel medzi horským a cestným bicyklom?

Horský a cestný bicykel sú dve úplne rozdielne kategórie cyklistiky, ktoré sú navrhnuté pre rôzny štýl jazdy a hlavne pre úplne odlišný povrch jazdy. Každý z týchto typov má svoje jazdné vlastnosti a preto je dôležité si vybrať typ bicykla podľa vašich preferencií. V tomto článku si popíšeme jednotlivé kategórie a pozrieme sa na rozdiely medzi cestným a horským bicyklom.

Aký je rozdiel medzi horským a cestným bicyklom?

Všetci z nás, ktorý stoja za značkou Bikehouse.sk, sme vystriedali rôzne bicykle a rôzne druhy cyklistiky. Vďaka týmto skúsenostiam sme schopní pomôcť s výberom toho vhodného druhu cyklistiky a bicykla práve pre vás.

Horské bicykle

Horské bicykle, inak nazývané MTB, sú typy bicyklov navrhnuté pre jazdu mimo bežných cyklistických trás. To znamená, že prirodzené prostredie pre takýto bicykel je členitý, rozbitý terén s množstvom prekážok. Horský bicykel je konštruovaný tak, aby odolával čo najťažším podmienkam. Samotná horská cyklistika má viacero disciplín, kde sa používajú rozdielne bicykle (XC, Trail, Enduro, DH, ...).

Horský bicykel

Tento druh cyklistiky je očarujúci obrovskou voľnosťou pri jazdení. To znamená, že sa dá jazdiť s horským bicyklom všade. Či už je to cesta, poľná cesta, alebo strmý lesný chodník, jazda na horskom bicykli bude v takých podmienkach zážitkom. 

Ak ste aktívny cyklista, často jazdíte v náročnejšom teréne, radi prekonávate určité prekážky, poprípade jazdíte radi strmšie trate, či už nahor alebo zjazd nadol, vtedy je horský bicykel tou správnou voľbou pre vás.

Výhody oproti cestným bicyklom:

  • Druh terénu: Horský bicykel nie je na rozdiel od cestného bicykla viazaný len na cestu, zvláda trate od najhladších trailov, po najdrsnejšie rozbité trate.
  • Odpruženie: Horský bicykel býva často odpružený nielen vpredu ale aj vzadu. Má veľký zdvih odpruženia a toto pruženie je veľmi citlivé.
  • Výdrž bicykla: Horské bicykle sú robené robustnejšie. Majú zosilnený rám, silnejšie komponenty, aby vydržali náročnejší terén a náročnejšie zaobchádzanie.

Nevýhody oproti cestným bicyklom:

  • Jazda po ceste: Horský bicykel má hrubé pneumatiky, čo na ceste veľmi cítiť. Z tohto dôvodu ste na horskom bicykli na ceste oveľa pomalší ako na cestnom bicykli.
  • Váha bicykla: Keďže horský bicykel je robený robustnejšie, má odpruženú vidlicu, tlmič, jeho váha je väčšia.

Prečítajte si viac o výbere horských bicyklov v našom podrobnom článku: Ako si vybrať nalepší horský bicykel?

Cestné bicykle

Cestné bicykle sú bicykle navrhnuté výhradne pre jazdu po cestách, či už asfaltových alebo dláždených, alebo iných hladkých povrchoch. Slúžia na rýchlu jazdu, rýchli presun z miesta na miesto, alebo na jazdu na veľké vzdialenosti.

Cestný bicykel

Tento druh bicyklov má často krát hliníkový rám, kolesá a iné komponenty. Má veľmi úzke pneumatiky, zahnuté riaditká, v-brzdy alebo aj kotúčové. Cestný bicykel je robený tak, aby pri jazde mal čo najmenší odpor a bol čo najrýchlejší.

Cestná cyklistika je určená pre širokú skupinu jazdcov, či už rekreačných cyklistov alebo pre profesionálov. Rekreačný cyklisti používajú takýto bicykel na psychický oddych, prípadne na tréning v rámci kondície a zdravého životného štýlu. Pre profesionálov sú cestné bicykle nástrojom na rýchlosť.

Výhody oproti horským bicyklom:

  • Jazda po ceste: Cestný bicykel má veľmi úzke pneumatiky, čo znamená že majú nízky valivý odpor, takže na hladkom povrchu sú viac násobne rýchlejšie ako horský bicykel.
  • Váha bicykla: Cestné bicykle majú často väčšinu komponentov z karbónu, nemajú odpruženie ktoré je pomerne ťažké. Vďaka tomu sú oveľa ľahšie ako horské bicykle.

Nevýhody oproti horským bicyklom:

  • Terén: Cestné bicykle sú určené len na jazdu po hladkom povrchu, dá sa s nimi prejsť aj po niečom nespevnenom, no je to na úkor bezpečia a komfortu.
  • Odpruženie: Žiadne cestné bicykle nie sú odpružené, čo môže na našich cestách niekedy chýbať.

Horský vs Cestný bicykel: Ktorý si vybrať a kedy?

Ako sa líšia horský a cestný bicykel?

  • Použitie: Ako už z názvu vyplýva, horský bicykel patrí do hory, do členitého terénu, zatiaľ čo cestné bicykle sú určené na cestu.
  • Geometria a komponenty: Horské bicykle mávajú agresívnu geometriu, aby bicykel zvládal členitý terén. Pneumatiky na horských bicykloch sú široké. Predný prešmykáč často už nie je súčasťou takýchto bicyklov. Cestné bicykle majú viac natiahnutú geometriu, aby bol dosiahnutý najmenší odpor vzduchu. Majú tenké pneumatiky a majú veľa prevodov, často až 3x12. 
  • Odpruženie: Pri horských bicykloch sa veľmi dbá dôraz na odpruženú vidlicu, prípadne aj tlmič so zdvihmi od 80 do 200mm. Cestné bicykle majú vždy iba pevnú vidlicu a žiadny tlmič, no niektoré karbónové cestné bicykle sú robené tak, že pri určitých nerovnostiach pružia trubky zadnej stavby.

Viac o výbere bicykla podľa výsky, si môžete prečítať v našom článku: Ako si vybrať bicykel podľa výšky?

Kedy si vybrať horský a kedy cestný bicykel?

Horský bicykel:

  • Ak plánujete jazdiť náročné trate, technicky náročné prekážky, prípadne skoky. Taktiež ak plánujete často šľapať strmým kopcom mimo cesty, alebo jazdiť takým kopcom nadol.
  • Ak vyhľadávate adrenalín, máte radi hory a chcete často navštevovať prírodu.
  • Ak hľadáte viac univerzálny bicykel.

Cestný bicykel:

  • Ak chcete bicykel, na rýchly presun z miesta na miesto.
  • Ak plánujete dlhšie výlety na veľké vzdialenosti po cestách. 
  • Ak chcete bicykel ako nástroj na cvičenie a tým výrazne zlepšiť svoju kondíciu.

Cena a údržba:

  • Cena je pri porovnaní týchto dvoch druhov bicyklov diskutabilná. Cena najlacnejšieho horského bicykla je menšia ako cena najlacnejšieho cestného bicykla. No pri tých drahších je to približne na rovnako.
  • Údržba: Pri horských bicykloch je potrebná častejšia údržba (aj keď sú tieto bicykle odolnejšie). Je to z dôvodu jazdenia v blate, prachu, kedy sa zanášajú ložiská, reťaz, odpruženie, ...

Ktorý typ bicykla je vhodný pre začiatočníkov?

V tomto porovnaní je vhodnejší horský bicykel. Je to preto, že na cestných bicykloch je jazdec viac natiahnutý, sú tam úzke pneumatiky, čo znižuje na stabilite. Tak isto, držanie na cestných bicykloch je komplikovanejšie, kvôli zahnutým riaditkám.

Záver

Výber medzi horským a cestným  bicyklom nie je vôbec jednoduchý a závisí od vašich potrieb, preferencií a plánovaných aktivít. Po prečítaní všetkých vyššie uvedených informácií by ste mali vedieť zvážiť, ktorý druh je vhodný práve pre vás.

Ak aj naďalej neviete ktorý typ bicykla si vybrať, neváhajte a otočte sa s vašimi otázkami na nás. Môžete tak urobiť telefonicky, alebo mailom, prípadne osobne na ulici Garbiarska 8 v Starej Ľubovni.

Zdroje:

https://www.cyclingnews.com/features/road-bikes-vs-mountain-bikes-understanding-the-differences/ 

https://off.road.cc/content/feature/road-bike-vs-mountain-bike-exploring-the-differences-10667

https://www.schwinnbikes.com/blogs/compass/road-bike-vs-mountain-bike