Aký je rozdiel medzi horským a trekingovým bicyklom?

Horský a trekový bicykel sú dve rôzne kategórie cyklistiky, ktoré sú navrhnuté pre rôzny štýl jazdy. Každý z týchto typov má svoje jazdné vlastnosti a preto je dôležité si vybrať ten správny typ bicykla. V tomto článku si popíšeme jednotlivé kategórie a pozrieme sa na rozdiely medzi trekovým a horským bicyklom. 

Aký je rozdiel medzi horským a trekingovým bicyklom?

Všetci z nás, ktorý stoja za značkou Bikehouse, sme vystriedali rôzne bicykle a rôzne druhy cyklistiky. Vďaka týmto skúsenostiam sme schopní pomôcť s výberom toho vhodného druhu cyklistiky práve pre vás.

Horské bicykle

Horské bicykle, inak nazývané MTB, sú typy bicyklov navrhnuté pre jazdu mimo bežných cyklistických trás. To znamená, že prirodzené prostredie pre takýto bicykel je členitý, rozbitý terén s množstvom prekážok. Horský bicykel je konštruovaný tak, aby odolával čo najťažším podmienkam. Samotná horská cyklistika má viacero disciplín, kde sa používajú rozdielne bicykle (XC, Trail, Enduro, DH, ...).

Horský bicykel

Tento druh cyklistiky je očarujúci obrovskou voľnosťou pri jazdení. To znamená, že sa dá jazdiť s horským bicyklom všade. Či už je to cesta, poľná cesta, alebo strmý lesný chodník, jazda na horskom bicykli bude v takých podmienkach zážitkom. 

Ak ste aktívny cyklista, často jazdíte v náročnejšom teréne, radi prekonávate určité prekážky, poprípade jazdíte radi strmšie trate, či už nahor alebo zjazd nadol, vtedy je horský bicykel tou správnou voľbou pre vás.

Výhody oproti trekovým bicyklom:

  • Druh terénu: Horský bicykel zvláda veľmi náročné trasy a traily, prekoná rôzne prekážky a pri tom je stále zachovaný pôžitok z jazdy.
  • Odpruženie: Horský bicykel býva často odpružený nielen vpredu ale aj vzadu. Má väčší zdvih odpruženia a toto pruženie je citlivejšie.
  • Výdrž bicykla: Horské bicykle sú robené robustnejšie. Majú zosilnený rám, silnejšie komponenty, aby vydržali náročnejší terén a náročnejšie zaobchádzanie.

Nevýhody oproti trekovým bicyklom:

  • Jazda na hladkom povrchu: Horský bicykel má hrubšie pneumatiky a agresívnejšiu geometriu, čo môže citeľne spomaľovať jazdu po ceste alebo po málo členitom teréne.
  • Váha bicykla: Keďže horský bicykel je robený robustnejšie, takže pri výrobe sa použilo viac materiálu a tým pádom je horský bicykel ťažší.
  • Cena: Horské bicykle sú pomerne drahšie ako trekové bicykle, pretože sú zložitejšie a  viac prepracované.

Zistite viac o výbere horských bicyklov v našom podrobnom článku: Ako si vybrať najlepší horský bicykel?

Trekingové/Crossové bicykle

Trekové bicykle sú bicykle navrhnuté taktiež na viaceré typy terénu ako horské bicykle, no majú svoje limity. Sú to také rekreačné bicykle, používané na bežný presun z miesta na miesto, občasnú návštevu do prírody, na dovolenky. 

trekingový bicykel

Vo všeobecnosti sú to bicykle určené na menej náročný terén ako horské bicykle. Možno ich použiť na jazdu po normálnej ceste, ale aj po poľnej, štrkovej alebo nenáročnej lesnej ceste, jednoducho tam, kde nie sú veľké terénne prekážky.

Výhody oproti horským bicyklom:

  • Jazda na hladkom povrchu: Trekový bicykel má užšie pneumatiky s menej členitým vzorom, čo znamená že majú nízky valivý odpor, takže na hladkom povrchu tak nespomaľujú jazdu.
  • Váha bicykla: Trekové bicykle sú robené o niečo ľahšie ako horské bicykle.
  • Cena: Trekové bicykle sú lacnejšie ako horské, pretože sú konštrukčne jednoduchšie.

Nevýhody oproti horským bicyklom:

  • Členitejší terén: Trekové bicykle sú určené na málo členitý terén, zvládnu aj náročnejšie veci, no je to na úkor komfortu a pôžitku z jazdy.
  • Odpruženie: Málo ktoré trekové bicykle sú odpružené a keď aj sú, tak majú vidlicu s malým zdvihom odpruženia.

Horský vs Trekový bicykel: Ktorý si vybrať a kedy?

Ako sa líšia horský a trekový bicykel?

  • Použitie: Ako už z názvu vyplýva, horský bicykel patrí do hory, do členitého terénu, zatiaľ čo trekové bicykle sú určené na hladšie, nerozbité trasy.
  • Geometria a komponenty: Horské bicykle mávajú viac agresívnejšiu geometriu, aby bicykel zvládal členitý terén. Pneumatiky na horských bicykloch sú široké. Predný prešmykáč často už nieje súčasťou takýchto bicyklov. Trekové bicykle majú viac pohodovú geometriu, tenšie pneumatiky a prevody 3x7, 3x9 a podobne.
  • Odpruženie: Pri horských bicykloch sa veľmi dbá dôraz na odpruženú vidlicu, prípadne aj tlmič so zdvihmi od 80 do 200mm. Trekové bicykle majú často pevnú vidlicu, ak je odpružená, zdvih je od 80 do 100mm.

Viac o výbere bicykla podľa výšky si môžete prečítať v našom článku: Akú veľkosť bicykla zvoliť podľa výšky?

Kedy si vybrať horský a kedy trekový bicykel?

Horský bicykel:

  • Ak plánujete jazdiť náročné trate, technicky náročné prekážky, prípadne skoky. Taktiež ak plánujete často šľapať strmým kopcom, alebo jazdiť takým kopcom nadol.
  • Ak vyhľadávate adrenalín, máte radi hory a chcete často navštevovať prírodu.

Trekový bicykel:

  • Ak hľadáte univerzálny bicykel, na štrkové cesty, poľné cesty. Bicykel na dlhšie trasy, na jazdu po meste, na každodennú jazdu do práce. 
  • Ak plánujete dlhé cykloturistické výlety a potrebujete prepravovať veci, trekingový bicykel má nosič kde si môžete dať veci namiesto do ruksaka.

Cena a údržba:

  • Cena horských bicyklov sa pohybuje oveľa vyššie ako cena trekových bicyklov.
  • Údržba: Pri horských bicykloch je potrebná častejšia údržba (aj keď sú tieto bicykle odolnejšie). Je to z dôvodu jazdenia v blate, prachu, kedy sa zanášajú ložiská, reťaz, odpruženie, ...

Ktorý typ bicykla je vhodný pre začiatočníkov?

Pre tých čo sa dlhšie nebicyklovali alebo sa len učia, je to trekový bicykel a to najmä vďaka svojej ľahšej ovládateľnosti. 

No ak ste človek ktorý stále skúša niečo nové a stále sa vo všetkom zlepšuje, treba myslieť dopredu. Vtedy by bol vhodný horský bicykel, aby sa nestalo, že po chvíli prídete na limity trekového bicykla a budete potrebovať iný.

Záver

Výber medzi horským a trekovým bicyklom nie je vôbec jednoduchý a závisí od vašich potrieb, preferencií a plánovaných aktivít. Po prečítaní všetkých vyššie uvedených informácií by ste mali vedieť zvážiť, ktorý druh je vhodný práve pre vás.

Ak aj naďalej neviete ktorý typ bicykla si vybrať, neváhajte a otočte sa s vašimi otázkami na nás. Môžete tak urobiť telefonicky, alebo mailom, prípadne osobne na ulici Garbiarska 8 v Starej Ľubovni.

Zdroje:

https://elysiumbikes.com/mountain-bike-vs-trekking-bike-what-suits-you/

https://www.sport-bittl.com/en/online-guides/mountainbike-versus-trekkingrad-der-vergleich.html