Tento web používá cookies, prehliadaním webu súhlasíte s ich použitím. Beriem na vedomie

30+ Najlepších darčekov pre vášnivého cyklistu: prekvapte a očarte!

Rovnako ako iné športy, cyklistika sa rýchlo môže stať životným štýlom. Stane sa jednoducho súčasťou života. To znamená, že ak máte v živote cyklistu, je viac-menej isté predpokladať, že spôsobom, ako ho potešiť, je darček, ktorý súvisí s cyklistikou. No vyhľadanie takéhoto darčeka vie veľmi potrápiť.

30+ Najlepších darčekov pre vášnivého cyklistu: prekvapte a očarte!

V tomto článku vám poskytneme niekoľko inšpirácií a tipov na darčeky, ktoré zaručene potešia každého, kto miluje jazdu na bicykli. Bez ohľadu na to, či ide o praktický doplnok do výbavy, štýlový kúsok  alebo inovatívne príslušenstvo, nájdete tu nápady, ktoré vám výrazne uľahčia výber a vy by ste mohli mať pri budúcom výbere o problém menej.

Ako vybrať najlepší darček pre vášnivého cyklistu?

Jednoduchý návod na to ako vybrať darček pre vášho cyklistu neexistuje.  Máme však pár tipov, ktoré vám výber môžu výrazne uľahčiť.

V prvom rade treba zistiť akému druhu cyklistiky sa váš cyklista venuje.

Existuje mnoho typov cyklistiky, preto existuje veľa druhov bicyklov a tým pádom aj mnoho rôznych komponentov a doplnkov. Zistite aký druh cyklistiky preferujú (horská cyklistika, cestná cyklistika, cykloturistika a iné) a vďaka tomu môžete prispôsobiť voľbu darčeka.

Zistite ich potreby

Nespomínali vám vaši blízky čo by práve potrebovali? Poprípade sa ich spýtate čo by si priali a vy sa do tejto problematiky aj tak nevyznáte? Najjednoduchšie v dnešnej dobe je to vyhľadať na internete. No na internete je moc informácií z ktorých môžete mať chaos.

S takýmto problémom sa môžete otočiť na nás a my v Bikehouse Vám radi pomôžeme s tým, čo vaši blízky žiadajú/potrebujú.

Zistite čo váš cyklista preferuje

Väčšina cyklistov má svoju preferovanú značku, či už oblečenia,  alebo priamo bicyklov a komponentov. Zistite ich obľúbenú značku a kúpte niečo jednoduché a potrebné od tejto značky.

Originálne a inšpiratívne tipy na darček pre cyklistu od Bikehouse

Typy darčekov ktorými potešiť vášho cyklistu je niekoľko. Možno ich rozdeliť na nasledujúce katégórie:

Cyklistické Doplnky

Doplnky možno považovať za najjednoduchšie vyberateľný darček. Tie sa dajú vybrať všeobecne pre rôzne druhy cyklistiky. Taktiež aj kúpna cena doplnkov sa drží často krát nižšie ako pri ostatných kategóriách. Doplnky možno ešte ďalej rozdeliť na praktické doplnky, bezpečnostné doplnky.

Praktické doplnky:


Medzi tieto doplnky patrí najmä fľaška na vodu, poprípade hydrovak do ruksaka. Fľašku treba na bicykli nejako udržať a preto je aj držiak na fľašku dobrou voľbou. Úplne praktickou voľbou je fľaška s magnetickým držiakom, čo veľmi zjednodušuje pitie počas jazdy.

Ako ďalšie tu možno zaradiť nosiče, cyklotašky. Nosiče sú veľmi praktická vec pre prepravu vecí a to najmä pri cykloturistike. Pri cyklotaškách platí niečo podobné, ale tie slúžia na prenos menšieho náradia, náhradnej duše, poprípade ešte menší snack.

Bezpečnostné doplnky:


Tu patria hlavne svetlá alebo odrazky. Dobrou voľbou sú svetielka ktoré skoro na bicykli nevidno a ich svietivosť je vysoká. Prípadne je vhodné silné svetlo, ktoré z tmavých a dlhých večerov ďalej nerobí prekážku.


Medzi bezpečnostné doplnky patria aj zámky. Dobrý a kvalitný zámok je výbavou každého cyklistu.

Cyklistické Oblečenie

Oblečenie a hlavne štýlové, poprípade značkové oblečenie je veľkou súčasťou identity cyklistu. Do oblečenia cyklistu možno rátať topánky, nohavice/kraťasy , tričko, dres, bundu, rukavice, šiltovku. Cyklistické oblečenie je vo väčšine prípadov nie len na okrasu ale musí spĺňať aj funkčnosť.

Topánky sú väčšinou taká vec, ktorú si cyklista volí podľa toho ako sa v nich cíti a ako mu sedia na pedáloch. Rozdeľujú sa topánky na nášľapné a na obyčajné pedále. Kúpa topánok ako darčeka je náročná, no možno pozrieť aké má váš cyklista topánky momentálne a podľa toho mu kúpiť nové.


Výber nohavíc kraťasov je jednoduchší. Ak viete akému druhu cyklistiky sa vaši blízky venujú, viete ich veľkosť, máte vystarané. Potom už len vybrať tú správnu farbu alebo značku.


Ďalej z oblečenia možno vášmu cyklistovi kúpiť tričko, dres, bundu, prípadne nejakú mikinu. Tričko a mikinu je veľmi jednoduché kúpiť. Stačí vám veľkosť a vybrať vhodnú farbu a logo. Naopak pri dresoch a bundách je to zložitejšie. Tam sa berie do úvahy funkčnosť a pri bundách je to navyše aj nepremokavosť.


Z posledných námetov na darček z oblečenia možno spomenúť rukavice a šiltovku/čiapku. Rukavice existujú hrubé/tenké a s dlhými prstami alebo bez končekov na prsty. U rukavíc je najlepšie sa poradiť s vašim cyklistom, prípadne kúpiť nové podľa starých. Pri výbere šiltoviek treba vybrať správnu farbu, logo a štýl strihu.

Chrániče

Tento druh výbavy cyklistu je veľmi dôležitý.


Patrí tu najmä prilba, ako chránič hlavy, potom sú to rôzne chrániče kolien, lakťov, chrbtice, krku, členkov a podobne.


No väčšina z týchto všetkých vymenovaných je taký druh darčeka, ktorý je najlepšie prekonzultovať s vašim cyklistom. Najmä pre to, či to bude nosiť a ktorý druh chrániča mu vo výbave chýba.

Komponenty na bicykel

Nákup komponentov ako vianočného darčeka je asi najťažšie zo všetkého. Každý bicykel je iný a má iné komponenty, ktoré tam pasujú.


Ako pri chráničoch, aj pri kúpe komponentov je najlepšie prekonzultovať s vaším cyklistom, čo práve potrebuje vymeniť, alebo po čom pozerá už dlhšiu dobu.


Po takejto konzultácii síce bude váš cyklista vedieť čo dostane ako dar, ale máte zaručené, že darček nebudete musieť posielať späť, pretože bol nevhodný.


Náradie pre cyklistu

Každý cyklista vie, alebo sa chce naučiť servisovať vlastný bicykel, no na to potrebuje to správne náradie. Druhov náradia je milión, najmä z dôvodu že každý výrobca vymýšľa niečo nové, aby spolu s komponentom museli ľudia kúpiť aj nové náradie.


Existuje však viacero druhov náradia, ktoré budú zaručene na väčšine bicyklov. Sú to najmä imbusové kľúče, kľúče torx, centrovací kľúč, nitovač reťaze...


Existujú multikľúče, na ktorých sa nachádza väčšina potrebného náradia na základnú údržbu bicykla.


Ďalej možno ešte kúpiť vášmu cyklistovi celú sadu náradia, tie sa väčšinou predávajú v kufríku a obsahujú náradie na rozsiahlejšiu údržbu.

Starostlivosť o bicykel

Väčšina cyklistov radi nielen na bicykli jazdia, ale sa aj oň starajú a udržiavajú ho čistý a tichý. Na vyčistenie bicykla a následné premazanie hlavných častí je potreba niekoľko prípravkov na starostlivosť o bicykel.


Ako prvé je treba bicykel umyť. Na to je treba kefu (na kolesá, reťaz, kazetu a podobne), handričku ktorá nepoškriabe lak, saponát určený na bicykle a samozrejme voda, či už v nejakej nádobe, alebo tečúca pod malým tlakom (veľký tlak vody môže vytlačiť vodu z ložísk). Na vyčistenie reťaze existuje takzvaná ,,práčka reťaze".


Po vyčistení bicykla ho treba namazať na viacerých miestach. Hlavné je namazať reťaz olejom alebo voskom. Existujú všeobecné mazivá do všetkých podmienok, alebo sa potom rozdeľujú na mazivá do vlhkého počasia a mokrého terénu, alebo mazivá do suchých podmienok.


Veľa značiek robí balíčky na starostlivosť o bicykel ktoré obsahujú všetko čo treba a vy si nemusíte lámať hlavu čo všetko ešte na údržbu treba kúpiť.

Bicykel

Kúpa bicykla ako darčeka je asi najnáročnejšia.


Keď kupujete bicykel malému dieťaťu, ktoré bude mať bicykel prvý krát, tak to je oveľa jednoduchšie ako kúpiť bicykel niekomu, kto už prestriedal niekoľko bicyklov. Pri prvej kúpe bicykle ide do výberu len výška a vek dieťaťa, poprípade farba a pomocné kolieska.


No pri výbere nového bicykla pre skúseného cyklistu je to niekedy jadrová veda. Pri takejto kúpe odporúčame výhradne komunikovať s vašim cyklistom, aký bicykel má vyhliadnutý a podľa toho sa rozhodnúť.

Záver

V tomto článku sme spoločne preskúmali rôzne tipy na najlepší darček pre cyklistu. Je zrejmé, že výber vhodného darčeka závisí od individuálnych preferencií a potrieb každého cyklistu. Bez ohľadu na to, či ide o doplnky, oblečenie, chrániče, náradie, starostlivosť o bicykel, alebo samotný bicykel, je dôležité pamätať na osobné preferencie obdarovaného.

Celkovo platí, že najlepší darček pre cyklistu bude ten, ktorý odzrkadľuje nielen bezpečnostné a praktické hľadiská, ale aj osobné puto medzi darujúcim a obdarovaným. Nech je váš darček zážitkom a potešením, ktoré obdarovaný ocení pri každej jazde na bicykli.

Ak aj naďalej neviete aký typ darčeka vášmu blízkemu vybrať, neváhajte a otočte sa s vašimi otázkami na nás. Môžete tak urobiť telefonicky, alebo mailom, prípadne osobne na ulici Garbiarska 8 v Starej Ľubovni.

Zdroje:

https://www.nytimes.com/wirecutter/gifts/best-gifts-for-cyclists/

https://www.bikeradar.com/advice/buyers-guides/best-cycling-gifts/

https://www.cnet.com/health/fitness/best-gifts-for-cyclists/