Tento web používá cookies, prehliadaním webu súhlasíte s ich použitím. Beriem na vedomie

Najlepšie gravel bicykle: Výber top 5 podľa Bikehouse

Najlepšie gravel bicykle, toto slovné spojenie určite prebehlo hlavou každému, kto začal uvažovať nad kúpou takéhoto bicykla. Avšak predtým, než sa pozrieme na náš výber top gravel bicyklov, musíme sa najprv pozrieť na to, čo vlastne ten gravel bicykel je.

Najlepšie gravel bicykle: Výber top 5 podľa Bikehouse

V neustále sa rozvíjajúcom svete cyklistiky sa objavil nový hráč, ktorý si získal širokú pozornosť a nadšenie jazdcov všetkých prostredí. Nie je to celkom cestný bicykel, nie celkom horský bicykel a už vôbec nie hybrid.

Hovoríme o gravel bicykli a teda všestrannom a viacúčelovom stroji, ktorý očaril cyklistickú komunitu. Ktorý je však ten najlepší gravel bicykel? (Viac o našom výbere najlepších bicyklov v druhej polovici článku).

Čo je to vlastne Gravel bicykel?

Gravel bicykle, tiež známe ako dobrodružné cestné bicykle, sú v podstate krížencom medzi klasickým horským bicyklom a cestným bicyklom. Sú navrhnuté tak, aby boli rýchlejšie ako horský bicykel a odolnejšie ako váš štandardný cestný bicykel. Môžu jazdiť na asfalte, blate a väčšine povrchov medzi nimi.

Jazda na najlepšom gravel bicykli

Nie je prekvapujúce, že tento koncept pochádza z USA, existujú stovky kilometrov zriedka používaných tratí, ktoré slúžia predovšetkým na pomoc hasičským vozidlám pri manévrovaní cez lesy. Sú ideálne pre cyklistu akejkoľvek úrovne, ktorý má prístup k gravel bicyklu, kedže tieto trate sú príliš drsné pre štandardný cestný bicykel.

Gravel bicykle sú navrhnuté tak, aby vynikali na štrkových, prašných cestách a prekonali rôzne netradičné prekážky. Sú ideálne pre jazdcov, ktorí chcú rýchlosť a efektivitu cestného bicykla, ale zároveň túžia po schopnosti pustiť sa do terénu. Gravel cyklistika si získala obľubu, pretože umožňuje cyklistom objavovať nové, uniknúť premávke a užívať si nádhernú prírodu.

Pozrieť ponuku Gravel bicyklov na Bikehouse

Kľúčové vlastnosti gravel bicykla:

  • Dizajn rámu: Gravelové bicykle sa zvyčajne vyznačujú geometriou, ktorá vytvára rovnováhu medzi agresívnym držaním cestného bicykla a vzpriamenejšou polohou horského bicykla. To poskytuje pohodlie pri dlhých jazdách a stabilitu v nerovnom teréne.
  • Plášte: Gravel bicykle majú širšie plášte v porovnaní s cestnými bicyklami, čo umožňuje použitie agresívnejších plášťov s hrbolčekmi. To zlepšuje priľnavosť a kontrolu na nerovnom povrchu. Gravel bicykle sa často dodávajú s plášťami, ktoré majú zmiešaný dezén, ktorý poskytuje trakciu na štrku aj na chodníku. Cyklisti si tiež môžu vybrať z rôznych šírok plášťov, aby vyhovovali ich preferovaným jazdným podmienkam.
  • Kotúčové brzdy: Väčšina gravel bicyklov je vybavená kotúčovými brzdami pre lepšiu brzdnú silu a spoľahlivosť, najmä v mokrých alebo blatistých podmienkach.
  • Pohon: Gravel bicykle majú zvyčajne široký rozsah prevodov, vhodné na lezenie do kopcov a zdolávanie rôznych terénov. Niektoré môžu mať pohon 1x (jeden prevod vpredu) pre jednoduchosť a úsporu hmotnosti.

Gravel bicykel

Ako sa gravel bycikel odlišuje od horského bicykla?

  • Geometria: Gravel bicykle majú vo všeobecnosti geometriu viac podobnú cestným bicyklom, čo podporuje aerodynamickejšiu polohu, zatiaľ čo horské bicykle majú vzpriamenejšiu polohu pre lepšiu kontrolu pri technických zjazdoch.
  • Odpruženie: Gravel bicykle zvyčajne nemajú odpruženie alebo majú minimálne odpruženie v porovnaní s horskými bicyklami, pretože jazda na gravel bicykli často zahŕňa menej agresívny terén oproti horskej cyklistike.
  • Dezén plášťov: Plášte pre gravel bicykle sú hladšie ako plášte na horských bicykloch, ale majú stále väčší dezén v porovnaní s plášťami pre cestné bicykle, čím sa dosahuje rovnováha medzi priľnavosťou v teréne a rýchlosťou na ceste.

Jazda na gravel bicykli

A aký je rozdiel medzi cestnými a gravel bicyklami?

  1. Šírka plášťov: Gravel bicykle majú celkovo širší priestor pre plášte, aby sa do nich zmestili väčšie a agresívnejšie plášte, čo poskytuje lepšiu stabilitu na rôznych povrchoch.
  2. Brzdy: Gravel bicykle sú prevažne vybavené kotúčovými brzdami pre lepšiu brzdnú silu a spoľahlivosť, zatiaľ čo mnoho cestných bicyklov stále používa ráfikové brzdy.
  3. Pevnosť rámu: Gravel bicykle sú vyrobené s pevnejším rámom, aby odolali nástrahám jazdy v teréne, zatiaľ čo cestné bicykle uprednostňujú ľahký dizajn pre rýchlosť na hladkých cestách.
  4. Hmotnosť: Oproti cestným bicyklom zvyknú byť Gravel bicykle ťažšie o zhruba 2-3 kilogramy, čo sa následne odzrkadľuje aj na pevnosti bicykla.

Gravel bicykel v teréne

Stručne povedané, gravel bicykle ponúkajú všestranný a pohodlný zážitok z jazdy a spájajú prvky cestnej a horskej cyklistiky.

Sú ideálne pre cyklistov, ktorí chcú flexibilitu na preskúmanie rôznych terénov bez obetovania rýchlosti a efektivity.

Jazdenie na gravel bicykli

Najlepšie gravel bicykle podľa Bikehouse

Samozrejme pletí pravidlo 100 ľudí, 100 chutí. Každému sedí iný typ, iná výbava a niekomu sa skrátka páči iný dizajn. Vybrali sme však pár modelov, ktoré podľa nás určite stoja za zváženie.

#1. Gravel bicykel CTM KOYUK 3.0 700C 2023

#1. Najlepší Gravel bicykel CTM KOYUK 3.0 700C 2023

Pozrieť produkt

Gravel bicykel CTM KOYUK 3.0 700C 2023 je bicykel, s ktorým najazdíš veľa kilometrov na rôznych povrchoch bez akýkoľvek preblémov. Bicykel obsahuje kompletnú Shimano GRX sadu ktorá je špeciálne navrhnutá pre gravel bicykle. Komfortné sedenie počas dlhých trás zaručí sedlo FIZIK Terra Argo X5.

CTM KOYUK 3.0 700C 2023 taktiež obsahuje plášte WTB Riddler TCS, ktoré sú pripravené na bezdušové použitie. Samozrejme ako sme už u značky CTM zvyknutý, nechýba elegantný a čistý dizajn čo pridáva na celkovom výzore bicykla.

#2. Gravel bicykel CTM KOYUK 1.0 700C 2023

#2. Najlepší Gravel bicykel CTM KOYUK 1.0 700C 2023

Pozrieť produkt

Ak sa ti predošlý model páči avšak presahuje tvoj rozpočet nemusíš zúfať, CTM ponúka na výber taktiež cenovo dostupnejší model CTM Koyuk 1.0 700C s veľmi priaznivou cenovkou aby si jazdu na bicykli mohol užívať naozaj každý. Treba však očakávať, že sa cena odzrkadľuje na výbave a nájdete tu teda aj napríklad mechanické kotúčové brzdy. Netreba sa však báť, tento bicykel stále ponúka kvalitnú nálož komponentov od značky Shimano.

#3 Gravel bicykel GHOST ASKET ESSENTIAL AL 700C 2024

#3 Najlepší Gravel bicykel GHOST ASKET ESSENTIAL AL 700C 2024

Pozrieť produkt

Gravel bicykel GHOST ASKET ESSENTIAL AL 700C 2024 je postavený na hliníkovom, viac uvoľnene a dobrodružne pojatom ráme a pevnej karbónovej vidlici ponúka štandardné gravelové obutie Maxxis Ravager 700x40c. Vďaka dlhšej vidlici má vyššie položené hlavové zloženie. Hravá geometria priamo nabáda k otestovaniu na štrkovom teréne. Jeho výbavu tvorí pohon Shimano GRX 2x10 prevodov a výkonných brzdách Shimano.

#4 Gravel bicykel GHOST GHOST ASKET ADVANCED AL 700C 2024

#4 Najlepší Gravel bicykel GHOST GHOST ASKET ADVANCED AL 700C 2024

Pozrieť produkt

Podobne ako predošlý model je tento Gravel bicykel GHOST GHOST ASKET ADVANCED AL 700C 2024 postavený na hliníkovom, viac uvoľnene a dobrodružne pojatom ráme a pevnej karbónovej vidlici, ktorá ponúka štandardné gravelové obutie Maxxis Ravager 700x40c. Môžte tu už očákavať aj okrem iného aj pohon Shimano GRX 1x11.

Ak si fanúšik bikepackingu, tento bicykel si navyše môžeš zaobstarať rovno vybavený všetkým, čo by si mohol potrebovať.

#5 Cyklokrosový bicykel BOMBTRACK TENSION 700C 2024

#5 Najlepší Cyklokrosový bicykel BOMBTRACK TENSION 700C 2024

Pozrieť produkt

Cyklokrosový bicykel BOMBTRACK TENSION 700C 2024 ponúka ľahký hliníkový rám a celokarbónovú vidlicu s radením SRAM Rival 1x šetrnou k blatu a 160 mm hydraulickými brzdami. Na modely 650B XS - S namontovali legálne závodné 32 mm plášte XCX Vee a na modely M - XL 33 mm plášte Schwalbe X-one Allround. Rám má držiaky na nosič a blatník a kazeta je so svojimi širšími pomermi o niečo všestrannejšia, ak ju chcete použiť na bicyklovanie alebo každodenné dochádzanie. Navyše s hmotnosťou iba 9,4kg.

Nájdi svoj najlepší gravel bicykel s BIKEHOUSE

Gravel bicyklov je naozaj veľké množstvo a každému vyhovuje niečo iné. Ak Vás nezaujal ani jeden z týchto modelov, prípadne ste stále nerozhodní a váhate s výberom, tak nás neváhajte kontaktovať. Radi Vám s výberom najlepšieho modelu pomôžeme a odpovieme na všetky otázky, aby sme spolu našli práve ten Váš Gravel bicykel.

Zdroje

https://www.bikeradar.com/advice/buyers-guides/what-is-a-gravel-bike

https://discerningcyclist.com/what-are-gravel-bikes-pros-cons/