Tento web používá cookies, prehliadaním webu súhlasíte s ich použitím. Beriem na vedomie

Ako vybrať najlepšie gripy na bicykel?

Chcete vedieť, ako vybrať najlepšie gripy na bicykel? Prečítajte si náš článok a objavte tajomstvo výberu ideálnych gripov pre vašu jazdu!

Ako vybrať najlepšie gripy na bicykel?

Gripy, ľudovo nazývané rukoväte, sú jeden z dvoch bodov spojenia jazdca s bicyklom. Ich význam je však oveľa väčší. 

Výber vhodných gripov sa často zanedbáva. Pritom správne gripy sú schopné tlmiť vibrácie a jemné nárazy. Tak isto vedia zmeniť kvalitu úchopu, čo prispieva k väčšej kontrole nad bicyklom a k celkovému pocitu z jazdy.

V dnešnej dobe, kedy je na trhu veľa rôznych výrobcov s rôznymi produktmi je výber často krát veľmi náročný. 

Druhy gripov na bicykel

Gumové gripy 

Gumové gripy na bicykel

  • Klasické gripy, ktoré poskytujú vynikajúci úchop, čo je dôležité pre kontrolu nad bicyklom. Tento typ gripov je odolnejší voči opotrebeniu alebo roztrhnutiu ako ostatné druhy. Gumové gripy sú často vzorované, čo pomáha odvádzať pot z rúk a tým poskytujú podobný úchop aj za mokrých rúk.
  • Nevýhoda takýchto gripov je ich tvrdosť, kvôli ktorej neposkytujú tlmiace vlastnosti ako penové alebo silikónové gripy. V porovnaní s inými typmi gripov, sú gumové gripy tažšie.

Penové gripy 

Penové gripy na bicykel

  • Veľkou výhodou je tlmenie vibrácií, ktoré môže znížiť únavu rúk pri dlhých jazdách alebo jazdách v ťažkom teréne. Takisto pohodlie je veľkým plusom pri penových gripoch a pre niekoho, kto sa snaží dosiahnuť čo najnižšiu hmotnosť svojho bicykla je výhodou aj ich nízka hmotnosť.
  • Kedže sú mäkké, môžu sa opotrebovať rýchlejšie ako iné druhy gripov. Penové gripy majú tendenciu absorbovať vlhkosť, čo môže spôsobiť problémy pri jazde za daždivého počasia alebo keď sa vám zapotia ruky.

Silikónové gripy 

Silikónové gripy na bicykel

  • Takisto ako penové gripy, aj silikónové gripy poskytujú tlmenie vibrácií. Poskytujú spoľahlivý, stabilný úchop riadidiel a prispôsobia sa každej dlani. Silikónové gripyľahké na čistenie a údržbu
  • Silikónové gripy majú tendenciu strácať kvalitu úchopu za mokra. V prípade pádu alebo kontaktu s ostrými predmetmi môže dôjsť k poškodeniu povrchu gripov, čo môže ovplyvniť ich trvácnosť a výkon. V niektorých prípadoch silikónové gripy môžu byť o niečo drahšie ako iné typy gripov dostupné na trhu.

Ergonomické gripy

Ergonomické gripy na bicykel

  • Sú špeciálnym typom gripov navrhnutým s dôrazom na pohodlie a podporu rúk počas jazdy. Ich tvar môže byť klenutý alebo s vystupujúcimi časťami, ktoré im umožňujú lepšie zapadnúť do dlaní a redukovať prenos vibrácií. Mnoho ergonomických gripov umožňuje nastaviť ich uhol a polohu, aby vyhovovali vašim rukám a preferenciám jazdy.
  • Ergonomické gripy môžu obmedziť citlivosť a presnosť ovládania riadidiel. Môžu pôsobiť príliš objemne, čo zhoršuje pocit z jazdy. Majú rôzne tvary a konfigurácie, čo znamená, že nie každému budú vyhovovať.
  • Tento typ gripov sa zvyčajne využíva na mestských bicykloch. Takisto ľudia s väčšou citlivosťou rúk využívajú ergonomické gripy.

Gripy na detský bicykel

Gripy na detský bicykel

  • Gripy na detský bicykel sú zvyčajne navrhnuté s ohľadom na menšie ruky detí. Väčšina takýchto gripov je na koncoch zväčšená, čo pomáha udržiavať ruky na mieste. Gripy na detský bicykel sú často dostupné v rôznych farbách a vzoroch, aby sa deti mohli rozhodnúť podľa svojich preferencií a záujmov.
  • Výber detských gripov na bicykel môže byť obmedzený v porovnaní s výberom pre dospelých. Niektoré funkcie alebo dizajny, ktoré sú k dispozícii pre dospelé gripy, nemusia byť dostupné v detskej veľkosti alebo detskom štýle.

Omotávky

Omotávky na bicykel

  • Omotávky nemajú valcovitý tvar ako ostatné gripy. Sú to tenké pásiky s lepiacou vrstvou na opačnej strane, ktoré sa používajú na obalenie väčších riadidiel zložitých tvarov.

Výber gripov podľa typu bicykla

Každý bicykel je špecifický rôznymi aspektmi a gripy sú jedny z nich. Jednotlivé gripy sú používané pri rôznych skupinách jazdcov a typov bicyklov.

Gripy na MTB

V horskej cyklistike sa možno stretnúť s viacerými typmi gripov. Nasledujúce rozdelenie vysvetľuje, aké gripy sa najčastejšie používajú v jednotlivých disciplínach.

  • Gumové gripy sa používajú na Enduro a Dh bicykloch, alebo v dispiplíne Dirt jump. Často krát sú používané gumové gripy na uzamykanie, kvôli eliminovaniu pretáčaniu gripov z dôvodu vody a nečistôt, ktoré sa môžu dostať pod grip. 
  • Penové gripy možno najčastejšie vidieť na Cross Country alebo Trailových bicykloch. Používajú sa hlavne kvôli komfortu, ktoré poskytujú.
  • Silikónové gripy nachádzajú využitie pri rovnakej skupine horských bicyklov ako penové. Vydržia dlhšie ako penové, preto ich využívajú jazdci, ktorý pravidelne jazdia dlhšie trasy. 

Gripy na BMX

V BMX svete sú najviac používané gumové gripy s obyčajných vzorovaním, ktoré pomáha odvádzať pot a tak poskytuje dostatočný úchop.

Gripy na cestný bicykel

V cestnej cyklistike sa výhradne používajú omotávky. Je to najmä kvôli zložitému tvaru riadítok, kde by použitie bežných gripov bolo nemožné. Tak isto ako na cestných bicykloch, sú omotávky používané aj na graveloch.

Ako si vybrať najlepšie gripy na bicykel?

Ako sme už spomenuli, výber tých najlepších gripov pre váš bicykel nie je vôbec jednoduchý. Preto sme v nasledujúcich riadkoch zhrnuli pár faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vašu voľbu.

1. Materiál

Podľa preferencie jazdenia je hlavným faktorom pri výbere materiál (guma, pena, silikón). 

2. Tvar

Tak isto ako materiál, aj tvar gripu môže uvážiť pri vašom výbere, najmä kvôli rôznemu tvaru dlane. Zatiaľ čo penové a silikónové gripy sú hladké, gumenné gripy majú rôzne vzory. Najviac rozvinutý a členitý tvar majú ergonomické gripy.

3. Veľkosť

Gripy sa výrabajú v rôzných dĺžkach a hrúbkach. Každá dlaň má rôznu veľkosť a preto netreba zanedbať faktor veľkosti gripu. Detské ruky sú malé, preto sú detské gripy osobitná kategória.

4. Cena

V dnešnej dobe sa častokrát rozhoduje podľa ceny na úkor kvality. No najlacnejšie gumové gripy nemôžu priniesť rovnaký komfort a pocit z jazdy ako o niečo drahšie penové alebo silikónové gripy.

Odporúčané gripy na bicykel

Na stránke BIKEHOUSE.sk sa nachádza veľký výber gripov rôznych tvarov a materiálov. Ak je pre vás smerodajná cena, produkty VOXOM poskytujú optimálne vlastnosti v pomere cena/výkon. Medzi poprednými lídrami jednoznačne dominujú značky ako napríklad ODI, DEITY alebo SENSUS. 

Ako správne nainštalovať a používať gripy na bicykel?

Inštalácia gripov nekladie veľké požiadavky na technické znalosti a nástroje. Postačia vám základné znalosti v oblasti horských MTB bicyklov

Pri gripoch s objímkou je inštalácia veľmi jednoduchá. Gripy nasuniete na riaditká, skrutky na bokoch dotiahnete a nasadíte koncovku riadítok. Niektoré gripy už majú integrovanú koncovku riadítok.

Inštalácia klasických gripov je o niečo náročnejšia, keďže gripy majú užší priemer ako riaditká, z dôvodu aby nesklzávali. Existuje viacero techník montáže, ako je použitie sťahovacích pások alebo pomocou kompresora. Najviac osvedčená metóda je použitie čističa na brzdy alebo akéhokoľvek prípravku, ktorý vyprchá. Veľmi dobré skúseností máme aj s WD40 prípadne s lakom na vlasy. Jednoducho ho nastriekate do vnútra gripov a na riadítka a gripy nasadíte. Na koniec riadítok nasadíte koncovky a po odparení čističa sa gripy prestanú pretáčať (do niekoľko minút).

Záver

Dúfame že vďaka poznatkom z tohto článku si budete vedieť vybrať tie najlepšie gripy práve podľa vašich preferencií. V prípade otázok s výberom nás neváhajte kontaktovať mailom [email protected] alebo telefonicky 0947 955 376, poprípade osobne na Garbiarskej 8 v Starej Ľubovni.